Loading

Het gebruik van bedrijfsauto’s in Nederland

Posted in /

Op de Nederlandse snelwegen rijden heel wat bedrijfsauto’s. Er zijn een aantal verschillende vormen van bedrijfsauto’s die allen een ander doel hebben dat afhankelijk is van het bedrijf en de aard van de werkzaamheden van de medewerkers.

Verschillende bedrijfsauto’s

Sommige bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid voor de aanschaf van een bedrijfsauto die is bedoeld voor het transport van de woning naar het werk. Voor de werknemers is dit meestal een mogelijkheid om een nieuwere auto te rijden dan ze normaal privé zouden aanschaffen. Via het salaris betaalt de werknemer wel aan de auto mee, maar dit is veel goedkoper en verspreid dan wanneer iemand zelf een hele nieuwe auto zou kopen.

Vertegenwoordigers rijden in de regel ook in een auto van de zaak omdat ze heel veel kilometers voor het werk moeten maken. Sommige vertegenwoordigers gaan het hele land door en dan is een auto onmisbaar. Met het openbaar vervoer kan men niet overal komen en is iemand veel langer onderweg. De infrastructuur van het Nederlandse wegennet is uitstekend zodat een bedrijfsauto het beste transportmiddel is voor dit werk. De Bedrijfswageninrichting van deze sector is met name gericht op comfort en bereikbaarheid. Een werknemer die uren in een auto zit, moet een goede houding tijdens het rijden aan kunnen nemen. Daarnaast heeft een vertegenwoordiger een drukke agenda met veel afspraken. De bedrijfswageninrichting kan daarop aangepast worden in de bestuurdersomgeving met mobiele telefoonhouders en zelfs een aan de grond bevestigde computerstandaard.

Er zijn echter ook heel veel bedrijfsauto’s op de weg welke noodzakelijk zijn om het werk daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan reparatiewerkzaamheden of constructiewerkzaamheden op locatie voor bedrijven of particulieren. Daarbij er meestal ook sprake van een goede bedrijfswageninrichting en is het overgrote deel een bestelauto of een busje. Omdat er bij dit werk veel materiaal en gereedschap nodig is, zal de bedrijfswageninrichting bestaan uit ladeblokken en gereedschapshouders.

Deze bestelauto’s of busjes zijn vaak aan de buitenkant voorzien van de naam en het telefoonnummer van het bedrijf. Dit is een vorm van reclame maken en uiteraard maakt een stijlvolle en overzichtelijke bedrijfswageninrichting ook een goede indruk op klanten.

Sommigen bedrijven kiezen er bij voorkeur voor om dezelfde bedrijfsauto’s aan te schaffen. Daardoor is het waarschijnlijk dat er een goede deal met de fabrikant gemaakt kan worden en het geeft de stijl van het bedrijf weer.

Als het gaat om een leaseauto kan de werknemer soms zelf kiezen welk merk en type auto er geleased wordt. Afhankelijk daarvan wordt de eigen bijdrage van de medewerker vastgesteld.

De keuze voor bedrijfsauto’s is inmiddels enorm groot en het is dan ook handig om goed na te denken over de eisen waaraan de bedrijfswagen moet voldoen. Zoals gezegd is de bedrijfswageninrichting van belang maar als werkgever heb je ook een verantwoordelijkheid voor het milieu. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor elektrische bedrijfswagens. Tevens zijn er een aantal regels met betrekking tot privé of alleen zakelijk gebruik, die ook invloed hebben op belastingheffingen.

Het is een gegeven feit dat het aantal bedrijfsauto’s op de weg gestaag groeit in Nederland en wanneer de economie blijft draaien, zullen er de aankomende jaren steeds meer bijkomen.

Comments

chardonnay