Loading

Vrijetijdsinvulling van een beroepschauffeur

Posted in /

Als beroepschauffeur dien je volgens de wetgeving op tijd te rusten. Zo is er de minimale dagelijks vereiste rust, maar ook op wekelijks niveau moet er een bepaalde periode zijn waarop je niet aan het werk bent. In deze rustperiodes is het bovendien niet alleen verboden om te rijden, maar mag je ook niet beschikbaar zijn voor je werkgever. Dus administratieve taken, telefoontjes plegen of wat dan ook zijn uit den boze. Kortom, alle verplichtingen die je richting je werkgever hebt moeten in deze rustperiode in de wacht gezet worden.

De regels hierover zijn als volgt:

  • Wanneer een chauffeur 4,5 uur gereden heeft, dient hij of zij minimaal 45 minuten pauze te pakken. Dit mag één lange pauze zijn, maar kan ook worden verdeeld over een pauze van 30 minuten en eentje van 15 minuten.
  • Per etmaal moet een chauffeur een rustperiode hebben van minimaal 11 uur. Dit mag aaneengesloten zijn, maar mag eveneens worden opgedeeld in twee periodes. In dat laatste geval moet het totaal aantal uren 12 zijn.
  • Drie dagen per week mag een rustperiode ingekort worden naar 9 uur.
  • De dagelijkse rustperiode moet ingaan binnen 24 uur na de vorige rustperiode.

Maar wat doet een beroepschauffeur nu eigenlijk wel in zijn of haar vrije tijd? Dit hangt sterk af van het soort ritten dat je rijdt. Is dit internationaal of enkel op landelijk niveau? Wanneer een beroepschauffeur enkel binnen Nederland of de Benelux werkzaam is, zal hij of zij doorgaans nadat de werkdag afgelopen is naar huis gaan.

Maar hoe zit het met internationale beroepschauffeurs? Zij zijn vaak dagen of zelfs wekenlang onderweg, zonder dat zij thuis komen. Ze moeten zich dus op een andere manier zien te vermaken in de verplichte rustperiodes.

Films of series kijken

Tegenwoordig kun je met een laptop zoals een handige refurbished iMac overal en altijd films of series te kijken. Je kunt bij de diverse streamingsdiensten vooraf films en series downloaden, zodat je niet afhankelijk bent van een stabiele Wifi-verbinding. In Nederland zijn we dan wel gewend dat we bijna overal stabiel mobiel internet hebben, maar in veel andere Europese landen is dit helaas niet het geval. Soms is er wel bereik maar is de verbinding erg instabiel, en er zijn ook heel veel plaatsen waar je simpelweg geen mobiel databereik hebt. Om te voorkomen dat je jezelf als beroepschauffeur moet zitten vervelen kun je dus voorafgaand aan je reis series of films downloaden en op je iMac klaarzetten voor gebruik.

Comments

chardonnay