Loading

Voordelen van reizen met het openbaar vervoer

Posted in /

Voor de industriële revolutie verplaatsten mensen zich te voet of te paard. Ook toen was er al openbaar vervoer in de vorm van een postkoets of een trekschuit. Sindsdien is de ontwikkeling van transportmiddelen in een stroomversnelling gegaan en tegenwoordig kunnen er door de snelheid van de vervoersmiddelen grote afstanden worden afgelegd in een relatief korte tijd.

In Nederland is er een uitgebreid openbaar vervoer netwerk waarmee zelfs de kleinste dorpen bereikbaar zijn. Behalve dat het beter is voor het milieu zijn er ook een aantal persoonlijke zaken die het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijk maken.

De wegen zijn overvol geraakt waardoor je met de auto regelmatig in een lange file komt te staan. Door met de trein te reizen ontwijk je deze files. Aangezien veel steden ook een aparte busbaan hebben, zul je ook met de bus niet snel in de file terecht komen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht rijden er ook nog trams waarmee de binnenstad gemakkelijk te bereizen is. Wanneer je voor je werk dagelijks in de spits moet reizen, ben je dus sneller met het openbaar vervoer.

Afhankelijk van waar je woont en werkt, kan het zijn dat er meerdere vervoersmiddelen nodig zijn. Voor mensen die op het platteland wonen, lijkt een eigen auto aantrekkelijker. Het kan dan namelijk zijn dat je eerst met de fiets naar een bushalte moet en vervolgens met de bus naar een treinstation moet reizen. Deze wisseling van vervoersmiddelen lijkt een reis langer te maken. Toch is dit voor mensen die in de spits moeten reizen vaak niet zo. Mits de aansluiting tussen de verschillende vervoersmiddelen gestroomlijnd is en je niet al te lang hoeft te wachten op de bus of trein. Het is slim om goede schoenen aan te doen als je met het openbaar vervoer reist. Op grote treinstations kan het zijn dat je een behoorlijke afstand moet afleggen tussen de verschillende perrons en misschien zelfs een keer een sprintje moet trekken om de aansluitende trein te halen.

Het openbaar vervoer is niet extreem goedkoop, maar om de kosten te vergelijken met een eigen auto dient er rekening gehouden te worden met de kosten van brandstof, autobelasting en de verplichte verzekering. Dit bij elkaar opgeteld zul je met het openbaar vervoer in de meeste gevallen goedkoper uit zijn.

Een ander voordeel van het reizen met openbaar vervoer is dat je onderweg andere dingen kunt doen, omdat je niet op de weg hoeft te letten. Tijdens de reis kun je bijvoorbeeld een vergadering voorbereiden of ontspannen een boekje lezen. Dit kan een goede manier zijn om na een stressvolle werkdag alles van je af te zetten, zodat je uitgerust thuiskomt.

Als je elke dag met het openbaar vervoer reist op hetzelfde tijdstip is de kans groot dat je steeds dezelfde passagiers tegenkomt. Het reizen kunnen daardoor leuke sociale contacten opleveren.

De treinstations in grote steden zijn voorzien van diverse winkels. Zo kun je onderweg naar huis gelijk boodschappen doen en bespaar je parkeergeld in het centrum van de stad.

Comments

chardonnay