Loading

Draagvleugelboten

Posted in /

Een draagvleugelboot, in het Engels hydrofoil genaamd, is een zeer snel schip. Het unieke kenmerk van deze boten is dat ze bijzondere draagvleugels onder water hebben. Als de snelheid van het schip voldoende hoog is, komt het schip dankzij de vorm van deze vleugels uit het water, waardoor de romp voor het grootste gedeelte in de lucht hangt. Daardoor vermindert de weerstand van het schip sterk en kunnen er bijzonder hoge snelheden bereikt worden. Draagvleugelboten zijn er in veel verschillende soorten en maten en worden voor verschillende toepassingen gebruikt.

Geschiedenis

Al in het einde van de 19e eeuw, een tijd met veel nieuwe uitvindingen, werden er experimenten gedaan met het bevestigen van vleugelachtige uitsteeksels aan schepen. Alexander Graham Bell, bekend om zijn uitvinding van de telefoon, was één van de knappe koppen die bijdroeg aan de ontwikkeling van het concept. Na een aantal experimenten met prototypes werd vastgesteld dat de draagvleugelboot een werkend ontwerp had. In het begin van de 20e eeuw voeren er al passagiersschepen met draagvleugels in Europa rond.

Hoe werkt een draagvleugelboot

Draagvleugelboten varen over het wateroppervlak op bijzonder gevormde draagvleugels. De vleugels van de boot, die zich in rust onder water bevinden, hebben in feite dezelfde vorm als die van een luchtvaartuig. De vorm van de vleugels zorgt ervoor dat het schip een opwaartse stuwing krijgt, waardoor het dus in beperkte mate de neiging heeft om op te stijgen. Door deze zogenaamde ‘lift’, die al bij een snelheid van 40 kilometer per uur bereikt kan worden komt, het schip boven water waardoor de waterweerstand grotendeels verdwijnt en de vaarsnelheid verder kan toenemen. De vleugels zelf komen soms wel, en soms niet boven het wateroppervlakte uit.

Kosten en onderhoud

Om het gewicht van het schip zo laag mogelijk te houden en de maximale snelheid nog verder opstuwen zijn deze boten meestal gemaakt van aluminium. Dat maakt ze relatief kwetsbaar, duur om te bouwen en zorg dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben. Voor de commerciële aanschaf van een draagvleugelboot is het mogelijk om een lening bij Qeld aan te vragen.

De toepassingen van draagvleugelboten

Deze schepen worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

  • Vanwege de hoge snelheid is een draagvleugelboot een aantrekkelijke manier van commercieel personenvervoer. Vooral in Rusland en in de voormalige landen van het Oostblok worden veel veerponten aangetroffen met draagvleugels. Daarmee kunnen passagiers met snelheden van wel 70 km over zeeën, meren en rivieren vervoerd worden.
  • Het concept levert ook bijzonder snelle militaire voertuigen op. Omdat draagvleugelboten een beperkt maximaal gewicht hebben, kunnen ze niet zwaar bepantserd of bewapend zijn. Daardoor is de rol van draagvleugelboten binnen de marine beperkt tot die van verkenner of licht torpedoschip, geleide raketschip of aanvalsschip.
  • Vanwege de enorme snelheden die deze schepen kunnen bereiken worden ze ook veel aan particulieren geleverd, en gebruikt voor bootraces en ontspanning.

Comments

chardonnay