Elk jaar worden er talloze zomerse evenementen georganiseerd in Nederland. De gezellige gondelvaarten, die hier en daar in ons land worden gehouden, horen daar uiteraard ook bij. De gondelvaart in Âldeboarn (Oldeboorn) is bijvoorbeeld een van de grootste Friese evenementen te water, waar elk jaar meer dan 8000 bezoekers op af komen. Het aantal bezoekers dat de jaarlijkse gondelvaart in Koedijk bijwoont is vorig jaar zelfs opgelopen tot over de 20.000 personen. De vaak brede en onbeholpen gondels die voor deze evenementen gebruikt worden lijken echter in de verste verte niet op de authentieke gondel, die juist smal en behendig is.
De geschiedenis van de gondel gaat terug naar de beginperiode van de Italiaanse stad Venetië. De oorspronkelijke nederzetting, die dateert uit de 5e eeuw van onze jaartelling, is gebouwd op de eilanden van de lagune. Dat verklaart waarom het historische centrum van Venetië uit talrijke smalle en ondiepe kanalen bestaat. De eerste bewoners van de nederzetting ‘Venetië’ vestigden zich op deze eilanden op grond van strategische beweegredenen: omdat het water ondiep was, konden de vijandelijke zeeschepen van de Hunnen de eilandbewoners niet bereiken. Met andere woorden: het gevaar was geweken! Wel was het noodzakelijk om een passend vervoermiddel te construeren, opdat zowel mensen als goederen van het ene eiland naar het andere eiland konden worden verplaatst. En zo ontstond de gondel, een smal en licht vaartuig dat in staat is om behendig over ondiepe kanalen te navigeren.
Een gondel wordt in beweging gebracht door een gondelier: een roeier die achterop het smalle dek van de gondel staat. Hij/zij maakt gebruik van slechts één roeiriem zodat meerdere gondels elkaar gemakkelijk kunnen passeren in de smalle kanalen van Venetië. De bekende voetbalspelers van voetbalclub Venezia FC maken graag gebruik van de aanwezige gondels. Een grote overwinning van het elftal wordt soms onder het genot van heerlijke voetbal-taarten tijdens een pleziervaart door het historische centrum van Venetië gevierd, waarbij de vele fans hen toejuichen vanaf de bruggen en balkons. Maar over het algemeen worden de hedendaagse toeristen per gondel door de kanalen van de stad vervoerd. Het is echter niet nodig om af te reizen naar Venetië om van een gondelvaart te genieten: ook Amsterdam beschikt tegenwoordig over een heuse gondel, die ingezet kan worden op bijvoorbeeld bruiloftsfeesten.